top of page

ÅžEKERSÄ°Z

Ahmet Aydın Hoca Taş Devri Diyeti’nde şekerin tarihinden tutun, sosyal anlamda şeker tüketim miktarlarına kadar şeker hakkında her şeyden bahsediyor. Benim rastladığım şeker zehirdir diyen ilk Türkçe kaynak.

2010-2015 arasında şeker zehirdir dersen ağzına kürekle vururlardı. Şimdilerde ise herkes şekerin zararlı, belki de biraz daha su katarsak pek de iyi olmadığı kanaatinde.

Bununla birlikte satış pazarlama kafası gereği şekersiz ürünler piyasaya hemen giriş yaptı. Sağlıklı ve şekersiz olduğu iddia edilen ama taptatlı şeyler, en havalı şekilde yine tabii ki daha pahalıya satılıyor.

Şimdi bu şekersiz ürünlere baktığımız zaman içerisinde şeker kamışı, şeker pancarı veya glikoz şurubu denen şeker çeşitleri yok doğru. Ama bunlara o şekerli tadı veren şey ne? Meyveyi, pekmezi veya başka bir şekerli gıdayı içerisine koydukları ürünler mi şekersiz?

Şeker deyince akıllara sadece çay şekeri mi geliyor? Şeker etkisi gösteren her şey şekerdir. Meyvede şekerdir, balda şekerdir.

Şeker zararlıdır diyen kaynaklar, tüm şeker ürünleri için aynı fikirdeler. Şekeri bıraktım diyenlere sorduğumda, günlük aşırı yüksek bir meyve tüketimleri söz konusu.

Ama o şeker değil mi? En azından endüstriyel değil, ama bu doğal şeker diyorsanız yine konunun çıkış noktasına odaklanalım. Şekerler, her ne şekeri olursa olsun, ilk önce kan şekerini aşırı yükselttiği ve kan şekerinde dengesizlik yaptığı için uzak durulmalıdır. Meyve yararlıdır şifa için yiyeceksin tabii ama ayarını tutturmak lazım. Çay şekeri ise bu şekerler içerisinde en rafine edilmiş şeklidir hepsi bu. Ama siz meyveyi de püre şekline getirdiğiniz zaman vücutta daha iyi bir etki göstermiyor. Sadece çay şekeri fabrikada rafine edilmiş, siz ise evde rafine ediyorsunuz.

Vücudunuzda yarattığı etki aynı. Meyve şekeri de olsa, şekerden uzak durmak gerekir. Her şekersiz tatlı yiyecek ve içecek şekerdir.






10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page