top of page

YÜZÜCÜLER İÇİN MAYO SEÇİMİ

Yüzme sporunda farklı amaçlara göre üretilmiş mayolar vardır. Mayo seçimi yaparken nerede ve ne için kullanacağınız önemlidir. Mayo çeşitlerini ve kullanım amaçlarını sıralıyorum.

Doğru mayo seçmek bir yüzücü için çok önemlidir. Aynı zamanda yüzme sporunun yapılabilmesi için gereken ilk malzemedir. O nedenle antrenman ve yarışma esnasında birden fazla mayo ile bulunmak faydalı olacaktır.


  • ANTRENMAN MAYOSU

Antrenmanlarda kullanılır. Diğer mayolara göre daha dayanıklı ve yüzme dinamiklerine uygun olmasıdır. İstenilen model ve renk seçilebilir.

Bir antrenman boyunca vücudunuzu aşırı sıkarak rahatsız etmemesi gerekir. Çabuk kuruyan modeller sık antrenman yapan yüzücüler tarafından tercih edilir. Mayoları antrenman sonunda çantadan çıkarıp kuruması için asmak ister çocuk, ister yetişkin yüzücünün asli görevlerinden biridir.

Erkek yüzücüler için birçok farklı tarz vardır. Kişisel tarzlara göre istenilen model seçilebilir. Önemli olan vücudunuzu sarmasıdır. Kadın yüzücüler için ise arkası çapraz ve tek parça olması yüzme rahatlığı sağlayacaktır.


  • AÄžIRLIK MAYOSU

Diğer ismi ile Drag Suit, antrenmanlarda yüzme dinamiklerini fazla bozmadan, suyu içerisine hapsedip yüzücülere ağırlık yaparak yüzmeyi zorlaştıran mayolardır. Bu mayoları teknik ve fitness yeterliliği olmayan başlangıç seviyesindeki yüzücülerin giymesini tavsiye etmiyorum. Zaten illa olmazsa olmaz diye bir durum söz konusu değildir. Antrenman mayosunun üzerine giyilir.

Ayrıca eskiyen ve yıpranan birkaç antrenman mayosunu üst üste giymek de bu mantıkla kullanılabilir. Eskiden bizler, yıpranan mayolarımızdan 2-3 tanesini üst üste giyerek ağırlık mayosu mantığında kullanırdık ve aynı zamanda daha uzun sürelerde mayo satın alırdık.


  • YARIÅž MAYOSU

Sürtünmeyi azaltan ve kompress yapan mayolardır. Yapıldıkları materyaller gereği dayanıklı değillerdir. O nedenle sadece yarışma esnasında kullanılmalı, yarışma sonrası duru su ile elde yıkanıp asılmadan kurutulmalıdır. Güneşte bırakılmamalıdır. Fiyatları diğer mayolara göre oldukça yüksek olabilmektedir. Mayo teknolojisine göre de fiyatı artmakta ve azalmaktadır. Yarışmalara Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA) kuralları dahilinde tüm mayolarla girilebilir. Yarışma mayolarının onay barkodu olması gereklidir. Tabii normal antrenman mayosu ile de yarışmalara katılınabilir. Yarışmalara FINA kurallarında olan tüm mayolarla katılınabilir.

  • WETSUIT

Daha çok özel müsabakalarda kullanılmaktadır. Normal mayolara oranla daha kalın bir maddeden üretildiği için vücudu sıcak tutarlar. Bu nedenle su sıcaklığının yüzme için uygun olmadığı yerlerde tercih edilirler. Yüzme federasyonları su sıcaklığı uygun olmayan yerlerde yüzme sporunu icra ettirmediği için wetsuit kullanılmaz. Fakat bu konuda bazı istisnai durumlar vardır. Daha çok Ironman Triatlon yarışmalarında wetsuitler kullanılmaktadır. Su sıcaklığı yüzmeye uygun olmayan sularda antrenman içn kullanılabilir.

  • TRISUIT

Triatlon yaparken kullanılan mayolardır. Bisiklet sürmek için kalça içerisinde pedi vardır. Hızlı kuruyan bir materyalden yapılırlar. Amaç, yüzme, bisiklet ve koşu sporlarını tek kıyafetle icra etmeye yardımcı olmaktır. Böylelikle yarışmalarda sporcular branş değişim alanlarında zaman tasarrufu sağlarlar.


  • SÖRF TİŞÖRTÃœ

Çocuklara veya güneşe karşı alerjisi olan bireyler tercih edebilirler. Yüzme sporunun içerisinde büyük bir önemi yoktur. Daha çok serinlemek ve eğlence amaçlı yüzmelerde kullanılabilir.


  • BÄ°KÄ°NÄ° & ÅžORT MAYO

Kadınlar bikini, erkekler şort mayo gibi özel mayolarla yüzebilirler. Ama yüzme sporunu icra etmek adına bu mayolar uygun değildir. Daha çok deniz ve havuz kenarlarında yüzme antrenmanı harici etkinlikler için kullanılırlar. Bikiniler yüzerken çıkabilir ve rahatsız verir. Şort mayolar ise şişerek yüzmeyi zorlaştırır.






240 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page