top of page

YÃœZME YARIÅžI ISINMA PROGRAMI

Havuz yarışmalarında her yüzme seansı öncesi, sporcular için bir ısınma zamanı verilir. Yüzülecek seanstan önce yarışma havuzunda bu ısınma yapılabilir. Bazı kapsamlı tesislerde ısınma için de bir havuz bulunur ama ülkemizdeki havuzlarda çoğunlukla bulunmamaktadır.

Yarış ısınmasının en önemli kısmı yarışılacak havuzun kendine has özelliklerini tecrübe etmektir. Örneğin 1.60 metre derinliğinde bir havuzda antrenman yapan yüzücüler 2.20 metre derinliğinde bir havuzda su altı mesafesini ayarlamada güçlük yaşayabilirler. Bu sadece bir örnek, birbirinin neredeyse aynı olan havuzlarda bile mutlaka sporcunun dikkatini çekecek ve ayarlarını bozacak farklılıklar vardır. Bu nedenle yarışılacak havuza alışmak ve adapte olmak için yarış öncesi mutlaka bu havuzda ısınma antrenmanı yapmak gerekir.

Bunun dışında ,ısınma hem fiziken hem de zihnen yarışa hazır olmak için faydalı olacaktır.

Isınmada enerjinin %100’ünü kullanmamak gerekir. Isınma amacınızın, yarışı daha iyi yüzmeye yardımcı olması olduğunu unutmayın. Yeni beceriler veya zayıf olan noktalara tekdüze bir şekilde yoğunlaşmamak gerekir. Tüm vücudu hafif-orta bir antrenman rutininde hem fiziken hem de zihnen ısıtmak, havuza alışmak için yapılmalıdır.

Her antrenman bir yarışın kurgusudur. O yüzden yarışmalarda da antrenmanlarda ne yapıyorsanız aynı şeyleri yapın. Suya girmeden önce karada nasıl ısınıyorsanız aynı şekilde ama normal zamandan biraz daha hafif bir kara ısınması yaptıktan sonra suya girip devam edebilirsiniz.

Basit ve kolay bir yarış antrenman örneğini aşağıda paylaşıyorum. Bu programı yüzme seviyenize göre genel mantığını bozmadan kendinize göre ufak değişiklikler yapabilirsiniz.

YARIÅž ISINMA PROGRAMI: (SCM- 25 metrelik havuz)

2X100 SERBEST 1 dakika dinlen

2X100 YARIÅžTA YÃœZÃœLECEK BRANÅž 1 dakika dinlen

4X25 AYAK 1 dakika dinlen

2x100 25 HIZLI 75 YAVAÅž 1 dakika dinlen

5 TANE YARIŞMA ÇIKIŞI

5 TANE YARIŞMA DÖNÜŞÜ


YARIÅž ISINMA PROGRAMI: (LCM- 50 metrelik havuz)

2X100 SERBEST 1 dakika dinlen

2X100 YARIÅžTA YÃœZÃœLECEK BRANÅž 1 dakika dinlen

2X50 AYAK 1 dakika dinlen

2x100 25 HIZLI 75 YAVAÅž 1 dakika dinlen

5 TANE YARIŞMA ÇIKIŞI

5 TANE YARIŞMA DÖNÜŞÜ






259 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page