top of page

YÜZME GÖZLÜĞÜ SEÇİMİ

Her gözlüğün kullanım yeri ve amacı farklı oluyor.

Antrenmanda kullanılacak gözlükler, antrenman süresi boyunca gözünüzde kaldığı için gözünüzün rahat ettiği modelleri seçebilirsiniz. Bu gözlükler büyük camlara sahip modellerden olabilir. Eğer yüzdüğünüz havuzda ışıklar size loş geliyorsa açık renkli camlara sahip bir antrenman gözlüğü iyi olacaktır. Özellikle bizim antrenmanlarımızda yaz akşamları yapılan antrenmanlarda mutlaka açık renkli cama sahip gözlükler seçmenizi tavsiye ederim.

Eğer açık denizde yüzecekseniz, yine uzun süre gözünüzde duracağından yine rahat bir model gerekli. Ama güneş ışığı çok rahatsız ederse daha koyu camlı bir model seçebilirsiniz. Ayrıca bakış açısını genişleten gözlükler de daha iyi yol tayini, kerteriz için rahatlık sağlıyor. Ama güneşin altında ışığın rahatsız edeceği zamanlarda ise koyu camlı gözlükler iyi oluyor.

İsveç tipi gibi küçük gözlükler gözün içerisine girdiği için sürtünmeyi azaltıyor. Ama uzun süre gözde kalınca iz ve acı yapabiliyor. O nedenle bunları kısa yarışmalarda kullanmak daha avantajlı ve mantıklı bir seçim olacaktır. Zaten kullanım amacı da budur.

Hangi gözlüğü alırsanız alın, gözünüze tam oturmalı. Burnunuzu acıtmamalı. Lastiğini takmadan, vakum yaptığınızda gözünüzde durmalı.

Gözlüğü sıkmak hiç iyi bir yöntem değil. Gözünüze oturmayan bir gözlük ne kadar sıkarsanız sıkın yine su alır. Ayrıca gözlüğü sıkmak başınızdaki kan damarlarınıda sıkacağı için hiç iyi olmayacaktır.

Buğu konusunda da maalesef yapacak bir şey yok. Suya sokup çıkarıp buğuyu geçirmek lazım. Her gözlük yeni alındığında camları buğu önceyici ile kaplıdır. Ama kullandıkça bu özellik kaybolur. Yüzme gözlüğü için satılan buğu önleyicileri bu tarz durumlarda kullanabilirsiniz. Ama yüksek şiddetli her yüzmede her türlü buğu tekrarlanacaktır.

Gözlüğün içerisine elinizi veya havlu gibi bir şeyi kesinlikle sürmemek gerekli. Çünkü camları çizilir ve deforme olur.

Numaralı gözlük kullanan yüzücüler yüzme gözlüklerine de aynı mantıkla numaralı yaptırabilirler.

Gözlüğünüz atladığınız zaman su alıyor veya gözünüzden çıkıyorsa, gözlük size uygun değildir. Sıkmak bir çözüm değildir. Yine vakum yapabilirisiniz.

Son olarak tavsiyem,

Artık tecrübeli bir yüzücü olmaya başladıysanız mutlaka farklı amaçlar için gözlükler alın. Yeri geldiğin zaman hepsini kullanabilirsiniz. Eğer sadece antrenmanlarda kullanıyorsunuz Decathlon'un ucuz modelleri fonksiyonel anlamda iş görüyor. Ama kaliteye önem veriyorsanız başka markaları da düşünebilirsiniz.

Şansen uzun yıllardır Speedo'nun Speed Socket modelini de hem antrenmanlarda hem de yarışmalarda kullanmaktayım. Tabii birkaç tane aynı model gözlüğüm var. Çünkü antrenmanda eskiyen gözlükle yarışa girmek riskli bir durum oluyor. Aynı şekilde antrenmanda hiç denenmemiş bir gözlükle de yarışa girmek riskli...






194 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page