top of page

Sonra dedim ki: “Söz ver kendine.” Denizleri Seviyorsan, Dalgaları da Seveceksin. - Barış Tabakoğlu

Yaradanın insana verdiği iki önemli nimet var diye düşünüyorum. Biri şükretme duygusunu içselleştirmek diğeri ise su ile olan ilişkimiz. O yüzden yüzmek benim için sadece spor değil, ruhumu dinlendiren bir hayat biçimi oldu.


Yıllar önce Taha ile yolum kesiştiğinde aklımda hep Kaş & Meis yarışı vardı. Bu yarışı yüzmek aklımda yer alırken kendime koyduğum bir diğer hedef de Cumhuriyetimizin 100. Yılında bu yarış ile birlikte Çanakkale Boğazı'nı tekrar yüzmekti. Bu iki yarış için de amacım derece yapmak değildi. Suyu hissetmek ve ruhuma iyi gelen bir şeyi gerçekleştirmenin hazzını duymak istiyordum. Kaş & Meis yarışına da daha önce katılmak istedim ama önceki talihsizlikler sebebi ile katılamamıştım. Bu sene elimden geleni yapmayı kafama koyup hedefimi belirledim.


Yüzme sporunda önüme çıkan en önemli şanslardan biri Taha Hoca. Öncelikle ona çok inandığım için fikrini aldım ve “Yaparsın abi” söylemi ile yolculuk başladı. İnternet başında nöbet tutarak kaydımı, kayıtlar açılır açılmaz yaptım. Sınırlı sayıda katılımcı alan yarış için bu deneyim bile farklıydı. Kaydını yaptıran tüm arkadaşlarımla birlikte yaşadığımız kayıt heyecanı eşsiz bir deneyimin başlangıcını gösteriyordu. Bu arada yarış için Shengen vizesi gerektiğini unutmamak ve planlamayı bu doğrultuda yapmak gerekiyordu.



Nisan ayından başlayarak antrenman tempomu ve yüzdüğüm metrajları arttıracak planı Taha’nın yönlendirmesi ile uygulamaya başladım. Haftada 8 Km yüzerek bu dönemi geçirdim. Yüzdükçe, metrajlar arttırdıkça sadece fiziken değil, ruhen de yarışa hazır olduğumu hissediyordum. Havuzdaki hazırlık dönemi bile vücut dinamiğimi ve sınırlarımı keşfetmek adına önemli bir tecrübeydi. Yüzdükçe yüzmek istedim diyebilirim😊


Yarış öncesinde deneyim olması adına Antalya Aquamasters yarışında 5 Km yüzmek istedim ama doğa koşulları el vermedi ve 3 Km yüzebildim. Açık su böyle bir şey işte siz yüzmek isteseniz de, suyun d doğanın da bir direnci var. Anlamak ve sabırlı olmak yüzmedeki önemli bir aşama.


Alexandr Popov’un bir sözü var ‘’Su senin dostun... Suyla savaşmak zorunda değilsin, sadece suyla aynı ruhu paylaş o hareket etmene yardımcı olacak.’’ Tam bu duygu ile keyif alarak yoluma devam ettim. Antalya’da 5k yüzemedim ama oğlumla yağmur altında sınırsızca oynadım, ıslandım. Kısaca su ile teması yağmur ile bile olsa bırakmadım🙏


Antalya’da yüzemediğim 5 Km'lik mesafeyi Alanya’da katıldığım yarışta yüzdüm. Alanya’da yüzdüğüm 5 Km sonrasında denizden çıktığımda Kaş & Meis ile ilgili tüm kaygılarım yok olmuştu. Artık hazırdım ve yarışı bekliyordum. Bu yüzden bu yarışa katılacak arkadaşlara öncesinde bir 5 Km yarışı deneyimlemelerini mutlaka tavsiye ediyorum. Hele bir de bu deneyim Kaş & Meis yarışına katılacak diğer arkadaşlarınız ile birlikte gerçekleşir ise süper oluyor. Sevgili Nazlı, İlknur ve Soner’i bu yarışa dair hatıralarımda yer aldıkları için sevgiyle anıyorum.🙏


Yarışa bir buçuk ay kala, güvendiğim bir arkadaşımın ürettiği L-Carnitin, Q10, Probiyotik karışımlı takviyeleri içtim. İşin açıkçası faydasını gördüm. Anladım ki belli bir yaş sonra alınan doğru takviyeler performansı arttırıyor. Onun dışında sadece son hafta günde 2 adet soda içerek günlük beslenme rutinim dışına çıkmadım.


Yarış için Kaş’a iki gün önce geldim. Hem rotayı içselleştirmek, hem de dinlenmek adına yarış öncesinde kendinize iki gün tanımak önemli diye düşünüyorum. Hele bir de burası Kaş gibi bir doğa harikası ise bu fırsatı kaçırmayın derim. Bu arada grup yazışmalarının faydasını gördüm ve otel seçimini hem merkeze uzak olmayan hem de çok gürültü almayacak şekilde arkadaşlarımın önerdiği bir yer ile anlaşarak sonuçlandırdım. ( Hideaway otel tavsiye ederim. )


Eğer yarışa katılma fikriniz varsa bence Yüzme İdman Yurdu Whatsapp grubumuzdaki yazışmalarında yer alın. Birçok konuda bilgi sahibi olabileceğiniz gibi heyecanı da yüzmeseniz de yaşayabilirsiniz.


Yarıştan bir gün önce yarışın finish noktası olan Mumi Beach'te antrenman yaptım ve kerteriz alacağım "Uyuyan Dev"i aklıma kazımaya çalıştım. Akşam hafif bir şeyler yiyip, sabah panik olmamak adına pasaport, çip, bone, su ve sabah yiyeceğim sandviç kontrollerimi yaparak dinlenmeye geçtim.


Yarış sabahı feribottaki hissim bir an önce suya girmeyi istiyordu. Yarış öncesinde mutlaka koruyucu krem ile vazelin yerine tercih ettiğim Sudocrem’i bolca sürdüm. Meis’e ayağımı bastığımda mümkün olduğunca gölgede kalarak startı beklemeye geçtim.


Bu arada Nazlı ve İlknur ile birlikte yüzmeyi hedeflemiştik ama daha start ile birbirimizi kaybettik. Benim tempoma uygun yüzen ve aldığım kerterizi takip eden daha önceki yarışlarda yüzdüğüm İTÜ grubu ile bir süre yüzdüm. Ada çıkışında soldaki burunu kerteriz alarak ve çok yaklaşmadan yüzmeye devam ettik. Sanırım 2.6 km kadar yüzdükten sonra dalga kendini hissettirmeye başladı. Yarışın bahsedilen zor ama benim en keyif alacağım alanın burası olduğunu anladım. Hep dalgalı denizde yüzmeyi ve dalganın vücuduma temasını sevmişimdir. Yanımda taşıdığım jeli içtim ve suyun keyfini alarak kontrollü biçimde yüzmeye devam ettim.


Denizin güzelliğini tarif etmek çok zor ama belki anlatabileceğim tek şey yüzerken huzurla, şükrederek bir süre yüzdüm. Hatta 1-2 dakika sırtüstü teknikte yavaş tempo yüzüp kendimi eşsiz suya bıraktım. Gökyüzü ile denizin sonsuz maviliğinde ruhumu yüzdürdüm.


Daha zor denilen bölümü, keyif alanım yapmayı başarmıştım. Bu arada kerteriz aldığım noktayı net görebiliyordum. Akıntı sağa doğru çektiğinden 2,6 Km ile 5 Km arasındaki alanı 20 kolda bir kerteriz alarak yüzdüm ve rotamı düzelttim.



6 Km civarına geldiğimde balonlardan ziyade Mumi Beach noktasını artık seçebiliyordum. Muhtemelen kadersiz 1,5 Km balonu geçen yarışlardaki gibi patlamıştı😊 Yakınımda olan bir tekneden su alarak az miktarda içtim ve yüzmeye devam ettim. O esnada içimi farklı bir mutluluk kapladı çünkü birlikte yüzmeyi planladığım İlknur arkadaşımı sağımda gördüm. Koca bir deniz ve 7 Km’lik bir yarışta arkadaşımı görmemin bir manası olmalı diyerek kendini ürkütmeden yanaştım. Birbirimizi gördüğümüzde su içinde sarılan iki kişinin fotoğrafını çekseler bence Kaş & Meis yarışının önemli karelerinden biri olurdu😊


Yarışın kalan kısmını hem keyif alarak hemde İlknur’a eşlik ederek yüzdüm. Bundan güzeli olmaz derken yarışın son 300 Metre civarında "Ahtabot" (Yüzme İdman Yurdu'nun Kanosu) üzerinde destek veren Berker ve Yusuf’ u görmek ayrı bir mutluluktu. Onlar ve kıyıdaki arkadaşlarımın destekleri içinde son 300 metre oscar ödül törenine giden aktörler gibi yüzdüm. Ayaklarımı kalçadan vurdum, uzanıp suyu yakaladım ki afilli görüntüler verip tezahüratları boşa çıkarmayayım😊


Sudan çıktığımda fiziken çok diri, ruhen ise çok mutluydum. Cumhuriyetimizin 100. Yılında kendime ve aileme verdiğim bir ödüldü bu yarışı bitirmek...


Bu süreçte bir sürü yol arkadaşım oldu. Bana emek veren Taha, Hüseyin, Soner, Cengizhan hocalarıma, daha önce yarışan bizimle deneyimlerini paylaşan ekip arkadaşlarıma,

Kaş & Meis yarışında birlikte yüzdüğüm tüm dostlara, biz yüzerken bize moral veren Dilek, Elif, Berker, Yusuf’a, yaşantımın anlamı eşim ile oğluma, gülüşü ve ruhu güzel tüm yol arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. 🙏


Tüm yüzme sevdalılarına bu yarışı tavsiye ederim. Her şey istemek ve inanmak ile başlıyor. Sıra sizin…

Master Yüzücü Barış Tabakoğlu



322 görüntüleme3 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page