top of page

YÜZDÜĞÜN MESAFEYİ NASIL DOĞRU SAYARSIN?

Güncelleme tarihi: 30 May 2023

“Altın sayarken türkü söylenir mi, Şaşırıyorum!”

Bilenler vardır "Köyden İndim Şehre" filminde Himmet abi "sekiz bin üç yüz kırk, sekiz bin üç yüz kırk bir, sekiz bin üç yüz kırk iki" diye altınları sayarken kardeşleri ile aynı anda türkü şöylemeye başlıyor ve tabii kaçta kaldığını unutuyor.

Yüzme antrenmanlarına yeni başlayan yüzücülerde karşılaştığımız en popüler sorun 800 metre gibi uzun metrajları eksik veya fazla saymak oluyor.

Bu durumda sadece başladığın yerden her geçişini, yani 25 metrelik bir havuzda yüzdüğümüz için “50 metre bitti, 100 metre bitti” gibi saymayı mantıklı buluyorum.

100 metre bitti, 700 metre kaldı” gibi bir hesapla yüzünce antrenmanın kafası geldiği anda Himmet abi gibi oluyorsun.

Diğer sayma modellerinin hepsi ama hepsi kafa karıştırıcı olmaktadır. Geride bıraktığın kısmı saymak en mantıklı yoldur.

Mesafeyi tam yüzmek antrenmanın ana konusu zaten. Her şeyden önce antrenmanı doğru okuyup doğru uygulamak sonra da yüzeceğin mesafeye konsantre olup o mesafe için doğru tempoyu belirlemen lazım.

Eğer eksik sayarsanız, özellikle de yarışmadaysanız konu diskalifiyeye kadar uzar. Fazla yüzerseniz, doğru tempo ayarlayamamış olursunuz.

Yüzdüğün mesafeye tam konsantre olup, kafanı karıştırmadan ona odaklanıp, temponu da doğru oturtmak iyi yüzücülerin yaptığı sıradan şeylerdir.

Eğer yüzmeye yeni başladıysanız ve bu konuda kendinizi geliştirmek istiyorsan mutlaka doğru saymayı öğrenmelisiniz.







25 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page