top of page

GELÄ°ÅžTÄ°RMELÄ° SETLERÄ°N KAZANDIRDIKLARI

Geliştirmeli setler dayanıklılık çalışmalarımızın en önemli bölümlerini oluşturuyor. Şimdi, genelden özele antrenman programına bir zoom yaparak geliştirmeli setlerin öneminden bahsedeceğim.

Öncelikle antrenman programlarımız günlük olarak temelde üç aşamadan oluşuyor.

  1. Isınma

  2. Ana Bölüm

  3. SoÄŸuma

Isınmadan sonra yaptığımız amaca uygun olan ana bölüm çoğunlukla ikiye ayrılıyor.

  1. Teknik çalışmalar

  2. Dayanıklılık çalışmaları

Ana setlerde eğer dayanıklılık yüzüyorsak birçok amacımız oluyor. Dayanıklılık çalışmaları konusunda daha önce yazdığım Zone Kavramı yazısını bunları daha iyi anlamak için mutlaka okunuz.

Dayanıklılık çalışmalarında zone kavramı esaslarına dayanarak setler yüzülür. Bu setler de kendi içerisinde çeşitli varyasyonlar ve farklı modellerden oluşmaktadır. Ama bu yazıda sadece geliştirmeli setlerden bahsediyorum.

★ Dayanıklılığın da Bir Tekniği Var

Yüzme stillerini iyi teknikle yüzmek için çalışıyorsunuz. Bu konuda hepimiz önem gösteriyoruz. Geliştirmeli setleri de dayanıklılık çalışmalarının temel teknik çalışmaları olarak düşünebilirsiniz. Çünkü geliştimeli setlere adapte olan bir yüzücü acemice ve tecrübesizce hızlı başlayıp, mesafenin sonlarına doğru tükenmeyecektir. Tecrübeli sporcular gibi hangi tempo ile başlayıp, hangi tempo ile bitereceğinizi bileceksiniz.

★ Sudan Olumlu Düşüncelerle Çıkmak

Sudan yenilmiş bir savaşçı gibi değil de kazanmanın verdiği tatmin duygusu ve güzel hormonal salgılarla sudan çıkmanız hem fiziksel hem de psikolojik olarak antrenmanın amacına uyduğunu gösterir.

Çünkü amacımız bu, her yüzücümüzün kendisinin en başarılabilir yüzme programlarını uygulatmak...

Örnekle açıklayayım;

4x100 metre serbest, süresi 3:00 dk olan bir set yüzüyorsunuz. Bu sette her 100 Metreyi bitirme süreniz şöyle olsun;

  1. 1 Dakika 45 Saniye

  2. 1 Dakika 50 Saniye

  3. 2 dakika 5 Saniye

  4. 2 dakika 45 Saniye

Yukarıdaki bu set bittiğinde hissiyatınız olumsuz olacaktır. Çünkü gitgide yavaşladınız ve atak gösteremediniz. Zorlukla baş edemediniz. Oysa aynı süreleri şu şekilde tam tersi yüzseydiniz;

  1. 2 dakika 45 Saniye

  2. 2 dakika 5 Saniye

  3. 1 Dakika 50 Saniye

  4. 1 Dakika 45 Saniye

Bu set bittiğinde sudan olumlu hissiyatla ve başarmışlık hissi ile çıkacaktınız. Bakın 4X100 metre aynı sürelerde ve toplamda da aynı sürede bitti. Ama ikisi arasında büyük bir fark var. Bugün antrenmanda kendinizi bu şekilde çalıştırırsanız, yarın yarışmada bu adaptasyon kendiliğinden olacaktır.

★ Her Önemli Set Hızlı Biter

Herhangi bir set veya bir yarış yüzüyorsanız son bölümlerinde mutlaka hızlanmak istersiniz. Bu nedenle de antrenmanlarda geliştirmeli setlere organizmanızı adapte ederseniz, yeri geldiğinde bu özelliğinizi kullanabilirsiniz. Zaten antrenmanlarda nasıl bir adaptasyonunuz varsa önemli setlerde veya yarışlarda da aynısı olacaktır. Mesela bizim antrenman programlarımız kendi içinde de hızlanarak biter. Tıpkı bir yarış gibi, belki farketmişsinizdir. Her antrenman bir yarış kurgusudur.

★ Hızlanarak Bitirmek Coşku Patlaması Yaşatır

Bu hormonal bi şey. Yukarıda da bahsettiğim gibi başarmışlık hissi ile gelir. Bir yarış izlediğinizde, ister yüzme ister atletizm yarışı olsun, son 20-30 metre atak yapıp yarışı kazanan sporcuların olduğu yarışmalar hepimize izlerken bile heyecan verir. Bir de bunu yüzerken, kendiniz deneyimlerken düşünün.

★ Terminolojiyi İyi Kullanın

Geliştimeli setlere başka isimlerle anlatabiliyorsunuz. Ama ağız birliği olması ve anlatılan konunun hem antrenör hem sporcu arasında sağlıklı anlaşılması için Geliştirmeli haricinde bir isimle bu seti tarif etmeyin.


128 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page