top of page

LASTÄ°K ANTRENMANI

Lastikler yüzücülerin oldukça sık kullandığı ekipmanlardan biridir. Farklı tutuş materyalleri olan modelleri ve markaları vardır. Başlangıç ve genel bir çalışma için elinle sıkıca tutabildiğin herhangi bir modelle başlanabilir. Benim bu modelde son derece basit ve ucuz bir model olmakla birlikte oldukça işe yarardır.

Yazıyı okuduktan sonra sayfanın en altında bulunan videoda hareketleri bulabilirsiniz.


NE Ä°ÅžE YARAR?

Diğer ağırlık çalışmalarına nispeten daha güvenli sayılabilir. Kendi başına çalışan yüzücüler için aniden yüksek bir ağırlık yüklemesi yapmasının önüne geçebilir. Tabii burada yüzücünün farkındalığı önemlidir. Herkeste böyle olacak diye bir durum yoktur.

Lastiklerin ve bandların çalışma mantığı kaslarımızın çalışma mantığına çok benzerdir. Bu nedenle onların direncini kasların direnciyle bütünleştirmeyi iyi başarırsan faydasını hemen hissedersin.

Tekniğini düzeltebilirsin. Su çekişi farkındalığını arttırmanda, zayıf veya baskın kas ve kas gruplarını dengelemene yardımcı olacaktır.

Suya daha uygun bir kas iskelet sistemine kavuşmana yardımcı olacaktır.

Yarışta veya antrenman öncesinde ısınma yapabilirsin. Ama unutma eğer düzenli yapıyorsan bunu denemelisin. Aksi halde kasların yorulacaktır. Bu duruma gelirsen yarışı veya antrenmanı tam randımanlı çıkaramayabilirsin.

Seyahate gittiğinde kolaylıkla yanında götürüp antrenmanını lastikle yapabilirsin.

Yüzme antrenmanları haricinde ekstra antrenman yapabilirsin. Zaten karada kuvvet çalışması yapman gerekli. Lastikle bunu kolayca ve oldukça etkili biçimde yapabilirsin.


KAÇ TEKRAR YAPILMALIDIR?

Her hareketi 3x10 şeklinde başlayabilir. Zaman içerisinde 3x20’ye kadar çıkılabilir. Uzun bir müddet bu şekilde düzenli çalıştıktan sonra tekrar sayısını 20’nin üzerine çıkarabilirsin ama gerçekten iyi bir tecrübe sahibi olmak gerekir. Doğru posturle, çalışması gereken kasları tam açısında çalıştırıyorsan tekrar sayısını arttır. Önemli olan fazla tekrar sayısı yapmak değil. Yaptığın hareketi doğru ve etkili yapman, hareketin hakkını vermendir.


DÄ°KKAT EDÄ°LMESÄ° GEREKENLER

Postürünün doğru olduğunu ve bunu hareket süresince koruduğuna emin ol. Gerekirse aynadan veya yanındaki birinden yardım al. Lastiğin gerilimini sürekli hisset. Lastik gevşelmesin. Suyun içerinde yaptığın harekete benzer bir hareket ve çekiş yapmaya çalış. Neticede yüzmeni geliştirmek için bunu çalışıyorsun. Sprinterler daha hızlı yapabilir ama beden farkındalığı olmadan, yüzmeni çok üst seviyelere çıkarmadan bunu denemen bence gereksiz olacaktır. Öncelikle temel çalışmaları çok çok iyi yapmalısın. Önce iyi postür, iyi teknik ve iyi çekiş hissiyatı yakalamaya gayret etmelisin.


ÖZETLE,

  • Postürünü ayarla, omurganı olması gereken pozisyonda tut.

  • Ağırlık merkezini bul ve yerçekimini hisset.

  • Lastik direncini iyi ayarla, aşırı gergin veya gevÅŸek olmasın.

  • Nefesini hareketin içerisine ekle.

  • Hangi kasların çalışıyor hisset.

  • Hareket boyunca bu pozisyonu koru.






39 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page