top of page

BESLENME YAZISI 3: “AÇLIK VE ANTRENMAN”

Oruç tutmanın insülin seviyenizi ayarlamak ve bedensel dayanıklılığınızı sağlamak açısından faydalı olduğu düşünülüyor. İşin vicdani boyutu benim uzmanlık alanım olmadığı için bir şey söylemem doğru olmaz. Bu kısmı burada anlattıklarıma ek olarak kendiniz tamamlayabilirsiniz. Hassas bir konu olduğu için, vicdan üzerinden değil insan sağlığı üzerinden bu yazıyı yazdığımı bilmenizi isterim.

İnsan vücudu açlık üzerine ihtisas yapmıştır. Çünkü 3-5 kuşak önceki atalarımız, bizim kadar her türlü gıdayı bir arada bulamıyordu. Bu da yüzyıllar boyu insan vücudunun açlığa karşı güçlenmesine yaradığı düşünülüyor.

Beslenme Bülteni'nin "Günde Kaç Öğün Yemeliyiz" başlıklı yazısında bunun nedenleri açıklanmıştır. (beslenmebulteni.com/gunde-kac-ogun-yemeliyiz)

Bununla birlikte yaşam tarzımız, atalarımızın yaşam tarzına hiç ama hiç benzemiyor. 1900'lerin başlarında bilgisayar başı çalışan ve arabayla seyahat eden bir atanız olduğunu düşünmüyorum. Yani dedelerimizin dedesi, uzun yollar yürüyordu, at üzerindeydi ve üretim yapmak için bedensel faaliyet içerisindeydi. Bizse tam tersi.

Kendi yaşamımıza bakarsak, bedenimize uygun olmayan bir hayat yaşıyoruz. Bu hayatı bedenimize uygun hale getirmekte bizim elimizde. Sürekli yemeğe veya atıştırmaya, buzdolabı kapağını açıp kapamaya başlayan bedenimiz daha sık ve aşırı insülin sistemini kullanır hale gelmiştir.

Bunu düşürmenin ve dengelemenin en iyi yolu stratejik beslenerek o insülin seviyesini makul seviyeye çekmektir. Bunun yolu insülini en çok yükselten gıdaları hemen bırakmaktır. Bunlar en temelde şekerli ve unlu gıdaların istisnasız hepsidir...Bunlar başka nelerdir diye merak edenler gıdaların glisemik indeks ve glisemik yüklerine bakabilir.

Bunun için yazdığım "Beslenme Yazısı 1"i mutlaka okuyunuz. Linki burada

Oruç tutma konusuna dönersek, aç kalma durumu insülinizi düzene sokar. Fakat burada önemli bir şart vardır; bu da yine bu yüksek insülin salgılatan gıdalardan uzakta durmak gerekliliğidir. Eğer böyle yapılırsa oruç bir tedavi şeklinde metabolizmanızı düzenler. Besine olan dayanıklılığınızı arttırır. Bu arada sadece Ramazan ayı değil tüm yıl belli aralıklarla oruç tutulabilir. Eğer Oruç tutulan Ramazan ayında, bu bahsettiğim yüksek insülin salgılatan gıdalara beslenirseniz yine kilo verirsiniz. Çünkü vücut alıştığının altında öğünle ve kalori ile beslendiği için kendi depolarını enerji olarak kullanır. Fakat bu aynı zamanda bir kıtlık hissi olduğu için, Ramazan bitip bayram geçtiğinde verdiğiniz tüm kiloyu hem geri alırsınız, hem de metabolizmanızı darmadağın edebilirsiniz. Bu yuzden ramazanda insülini aşırı yükselten gıdaları tüketmemeniz gerekir. Kan şekerim düşüyor, iftarda şekerli ve unlu şeyler yiyorum diyenler olackatır. İşte zaten tam da yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı kan şekeriniz dengelenmiyor.

Amacınız kilo vermekse "Beslenme Yazısı 2" başlıklı yazıyı mutlaka okuyun. Linki burada

Asıl konumuz olan ramazanda spor yapma konusunda cevabım çok net olacaktır. Ramazanda spor yapılır, fakat beslenmenizde azalma olacağı için gelişiminizde ve performansınızda düşüş meydana gelecektir. Fakat biz bu işi öncelikle sağlık için yapıyoruz, sizin bedensel sağlığınız için oruç tutup bizim programları bazı ufak değişiklerle yapmanız mümkün olacaktır. Bu bakış açısıyla ilk hafta zor olabilir. Çünkü organizma bir değişim sürecine girer. Adapte olması zaman alır. Fakat sonraki haftalarda bu iş yoluna girer.

Tabii bu benim tavsiye ettiğim ideal plan, hayat koşullarınız veya vücudunuzdaki bilinen bilinmeyen özel durumlara karşı kendinize göre bu spor yapma işini değiştirebilirsiniz.

Ayrıca su konusu da önemli, mineral kaybını önlemek için bol mineralli tuzları kullanın, maden suyu için ve iftar sahur arasında suya içimine önem verin. Su içmemekte suya olan bağımlılığını düşürüp dayanıklılığını arttırır. Ama dedim ya, sağlığınızı da korumak için su-mineral dengesine de dikkat etmenizi tavsiye ederim.

Toparlarsam, beslenmenize ve insülin seviyenize dikkat ederseniz oruç tutmak faydalıdır. Oruç tutulan günler yüksek performans beklemeden antrenman yapılabilir. Ayrıca belli zamanlarda aralıklı oruç denilen su orucu yapılabilir.

Konu ile ilgili bilimsel kaynakları aşağıdaki kaynaklarda bulabilirsiniz.

  • 7’den 70’e Taş Devri Diyeti - Ahmet Aydın

  • Beslenmebulteni.com

  • Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC’si Karatay Diyeti - Canan Karatay

  • Glisemik İndeks Diyeti - Metin Özata






9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page