top of page

AÄ°KÄ° SÄ°STEM Ä°LE KENDÄ°NÄ° SAVUNMAK

Güncelleme tarihi: 2 Haz 2023


Geçtiğimiz ay, hocam Haluk Emçioğlu‘dan bir email aldım. Beni yeni başladığı ve adına "Aiki System" dediği bir eğitime davet etti. Eğitimin amacı insanların kendini savunması ile alakalı farkındalık yaratmak ve pratikte neler yapılması gerektiğini öğretmekti. Derslere katıldım ve bir bakış açısı oluşturmama yardımcı oldu. Orada öğrendiğim değerli bilgileri, anladığım kadarıyla da burada paylaşmak istedim.

Saldırı anında iki tane kişilik modeli var. Bunlardan saldırıyı yapanı; kurt, saldırıya uğrayan ise; kuzu ile örneklendirdik. Saldırganlar kurbanlarını kolay lokma oldukları için seçiyorlarmış. Bu yüzden kuzu olmamak için bu kurtlarla bir savaşçı mantığı ile mücadele etmek gerekli. Bunu da uyanık olarak ve farkındalığımızı arttırmak gerçekleştirebiliriz. Herhangi bir saldırı uygulanması için 3 şey hali hazırda olması gerekli. 1- Kuzu 2- Kurt 3- Fırsat Şehirlerde, kalabalık ortamlarda, yanımızda çocuğumuzla olduğumuz zamanlarda kurtların kolay lokması olmaya açık bir haldeyiz. Ama onlara fırsat vermezsek saldırı riskini ortadan kaldırabiliriz. Buna basit bir örnek vermek gerekirse; herkesin yaptığı gibi gece geç saatlerde ıssız sokaklarda dikkat radarlarını açmadan geçmek kurtlara fırsat tanıyabilir. Kendini savunmak için öncelikle fırsat vermemek gerekli. Saldırganlar; kurbanlarının ya bir şeylerini almak için ya da onlara zarar vermek için eylemde bulunurlarmış. Yani aslında durduk yere eylemde bulunuyorlar. Çoğunlukla yakın çevreden tanıdık insanlar bu saldırılarda bulunuyorlarmış ve bir saldırı eylemi 2 saniye de bitiyormuş. İşler uzarsa, maksimum 6 saniyede saldırı gerçekleşmiş ve bitmiş oluyormuş. Bu bilgiler ışığında, bulunduğumuz ortamda, her zaman tetikte durup, saldırgan kişiliğe sahip olanlara fırsat vermemek, bu işin en önemli kısmı. Bunun da biraz takıntılı ve diğer insanlar açısından pekte normal karşılanmayacak şekilde yapılıyor olması çok doğal. Örneğin bir kafede oturan insanların başına gelen silahlı terör saldırıları gibi. Ne kadar insanlarla iç içe olunursa o kadar çok fırsat tanınır. Bu bir çok kişiye doğal gelmeyecek ve o zaman evden dışarı çıkmayacak mıyız diye düşünecektir. Buna yanıt ise; evet...Açık hedef halindeysen saldırganlara fırsat tanıdığını unutmamak ve buna karşı tedbir almak gerekli. Yani örneğin, bir kafede cam kenarına değil, yangın merdiveni kenarına oturmak daha emniyetli olabilir.

FARKINDALIK


Bunları yapabilmek için de yüksek bir farkındalığa sahip olmak gerekir. Her ortamın bir normali vardır. Bunu gözlemlerinle bulacaksın ama eğer farkındalığın yüksekse 6. hissin de yardım edecektir. Sezgileri kullanabilmek çok önemli. Eğer ortamda normalden sapan bir durum varsa bir PLAN’A sahip olmak gerekir. İlk önce o ortamdan uzaklaşmayı dene ama mecbur kaldıysan artık savaşmak zorundasın. Savaşmak zorunda kalmadan kesinlikle birisine aynı o kurtlar gibi saldırı da bulunulmaz. Ama eğer birisi size bir saldırıda bulunuyorsa bunu önceden sezip, saldırıyı etkisiz hale getirmek için saldırgana müdahale de bulunmak gerekir. Bu da 3 şekilde gerçekleştirilir. 1- hareketin başlangıç noktasına gidilir 2- saldırganın önünde durulmaz arkasına geçilir 3- göz, burun, boğaz gibi hassas yerleri ve dizleri gibi dengesini bozan zayıf noktalarına müdahale de bulunulur. Ama bu son çare ve saldırıdan kendini korumak için yapılır. Yukarıda da bahsettiğim gibi önce saldırıya fırsat tanımamak bu işin en önemli parçasıdır. Bizler eğitim esnasında bu fiziksel çalışmaları Haluk Hoca’nın nezaretinde birer birer çalıştık. Önemli nokta ise egolarındna kurtulup, olaydan kaçmak olacaktır. Haluk hoca’nın görüşü kendini koruma işinin fiziksel kısmı çok küçük bir bölüm. Asıl bölüm bunu bir bakış açısı olarak hayatla birleştirmek. Kurtlara fırsat tanımamak.


Kendini savunmak için fiziksel olarak yapılacaklar



- Ellerini havaya kaldır - Dengeli kalmaya çalış - Karşındakinin dengesini boz - Karşındakinin nefesini kesmeyi dene - Yumruk yerine tokat at - Yeteri kadar fit olmaya çalış - Sakin kal - Ortamdan uzaklaş Eğitimin 2. Ve 3. bölümü de olacak. Kısmet olursa onlara da katılmak istiyorum. Bu eğitime ihtiyaç duyup katılmak isterseniz Haluk Hoca’ya selamlarımı iletip email gönderebilirsiniz.









8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page