top of page
Yazarın fotoğrafıTaha Engin

YÜZME ANTRENMANINA BAKIŞ AÇISI

Yolculuk

Antrenman bir yolculuktur, antrenörler bu yolculukta size rehberlik ediyorlar. Bu sizin yolculuğunuz. Bizler bilgimiz ve tecrübemiz dahilinde sizlere rehberlik ediyoruz.

Bu yolculukta, benim antrenman anlayışıma göre başlıca 5 öğe bulunuyor.

  1. Farkındalık

  2. Keşif

  3. Gelişim

  4. Mücadele

  5. Zirve (Hedef Nokta)

Yolculuk esnasında hem kişsel hem çevresel farkındalığınızı geliştirmeli. Farkındalık geliştirdikçe keşfetmeye çalışmalı. Ardından da gelişimizi hissetmelisiniz. Tabii bunları yaparken karşınıza çıkacak fiziksel ve zihinsel engellerle de mücadele etmelisiniz gerekli. Ancak bu aşamaları geçerek hedeflediğiniz noktaya yani zirveye varabilirsiniz. Peki zirveye varınca bu yolculuk bitiyor mu? Elbette hayır, sırada yeni bir hedef bulmak var. Hedef deyince de hemen şampiyon olmak anlaşılmasın. Hedef kişiseldir. Sizin hedefiniz; belki sürekli antrenman yapmak, belki bir mesafeyi istenen bir sürede yüzmek, belki de sağlıklı kalmak olabilir... Hedefi hedeftir, küçük veya büyük hedef yoktur.

Kulvar İsimlerimiz


Kulvar isimlerimizi bu yolcuğun içerisindeki öğelerle adlandırıyoruz. Bunlar akılda kalıcı olsun diye böyle seçim yaptım. Fakat öğeleri öğrenmek ile kulvar isimleri birbirine karıştırmamalıdır. Kulvar isimleri ile gelişim arasında bir bağlantı yoktur.

Farkındalık kulvarı da keşif yapıyor, gelişiyor ve mücadele ediyor. Mücadele kulvarı da farkındalık geliştirmeye çalışıyor, keşfediyor.

Daha iyi veya daha kötü kulvarımız yok. Size en uygun şekilde olmasını istediğimiz kulvarımız var.

Gelişim


Gelişimi hissettikçe iç motivasyonumuz artar. Gelişimin farkına varmalıyız.

Gelişiminizi gözünüzde canlandırırken dikey yönlü bir resim çiziyorsunuz. Oysaki gelişim denen şey, yatay yönlüdür. Gittikçe büyüyen halkalar şeklinde olan bir şeydir. Benim bakış açım, sizlere yaklaşımım bu yöndedir. Gelişim ipe boncuk dizmek değildir. Suya atılan bir taş gibi başladığı yerden daha da büyüyen halkalar şeklindedir. İpe boncuk gibi dizilen şey antrenmanın basamaklamasıdır. Adım adım ilerlemenizdir. Temeli oturtmadan çatıyı inşaa etmemektir. Basamaklama ile gelişim kavramını iyi ayırt etmek gerekli.

Gelişimi anlaşılır kılmak için ve aerobik durumunuzu kontrol etmek için her 8. antrenmanda bir test yapıyorduk. Sadece aerobik durum kontrolü diyorum. Oysaki sportif birçok parametre var. (Esneklik, çabukluk, anaerobik durum, kuvvet, dayanıklılık vs) Biz sağlığınız için en uygunu olan, herkes tarafından yapabilen ve yapılması gereken, antrenman programlarında pace’leri ulaşılabilir yazabilmek için aerobik durumu kontrol ettik.

Fakat sürekli bu parametrede gelişim göstereceğiniz anlamına gelmiyor. Teknik, taktik, suya uyum veya daha başka parametrelerde de gelişim halindesiniz. Bir çok parametre var, yukarıda bahsettiğim antrenman tanımı içerisinde antrenman yaptığınız için de sürekli gelişim halindesiniz


Plato Yapmak


Gelişim inişli çıkışlıdır. Gerilediğini düşündüğünüz yere plato yapmak denir. Platodan sonra daha iyi bir yerde başlarsınız. Antrenör olarak bizler sizi bu plato döneminde en kısa sürede kurtulmanıza çare ararız. Yani, gelişim için Plato yapmak kadar doğal bir durum yoktur. Yeterki bu süre zarfında moral bozma, pes etme, devam et.

İkinci olarak, gelişim sadece filanca metreyi daha iyi sürede yüzmek değildir. Teknik, taktik ve kapasiteni ne kadar arttırdığınla alakalı olduğunu unutma.


Kapasite ve Kullanım Prensibi


Antrenman programlarımla master yüzücülerin sürekli kapasitelerini arttırmaya çalışıyorum. Sizlere daha değişik senaryolarda, daha değişik ambiyanslarda, fiziksel ve zihinsel olarak baş edebilme yeteneği kazandırmayı amaçlıyoruz. Her antrenmanın başka bir programla yapılma nedeni budur.

Boş bir çay bardağının içerisine bir su bardağı su koyamazsınız, dökülür. Fakat boş bir sürahiye bir su bardağı su koyduğunuz zaman daha çoğunluğu boş kalır. Antrenman programlarıyla her zaman amacımız, organizmanıza daha fazla yetenek kazandırarak, kapasitenizin daha da büyük bir sürahi olmasına yardımcı olmaktır.


Antrenmanın Tanımı


Antrenman organizmada fonksiyonel ve morfolojik değişmeler sağlayan ve sporcuda verimin yükseltilmesi amacıyla belirli zaman aralıkları ile uygulanan yüklenmelerin tümüdür. (Holmann)

Antrenman; fizik ve moral gücün, teknik ve taktik becerilerin organik ve psikolojik yüklenmelerle düzeltilmesi ve en üst düzeye getirilmesi amaçlarına yönelik bir eğitim sürecidir.(Sevim)

Antrenman sportif performansın arttırılması sürecinde uygulanan önlemler topluluğuna verilen addır.(Çetin)


Antrenörlük


Bilimsel bilgiyi kişiye veya duruma göre şekillendirme sanatıdır.

Kapasite ve kullanım için yazdıklarımı hatırlayın. Bilgi artık her yerde eğrisiyle ve doğrusuyla karşımıza çıkıyor. İstemesek bile karşımıza çıkıyor. Bilginin hangisini kullanmalıyız, hangisi bize şu an için uygun, hangisi daha sonra uygun, buna karar yetkisi antrenörün sanatıdır. Her zaman hurafe yerine bilimsel bilgiyi kullanmaya çalışıyoruz. Bu bilgileri size ne zaman, ne şekilde ve ne dozda vermemiz gerektiğini göz önünde bulunduruyoruz.


Hatırlatmalar


  • Antrenman bir kıyafetse üzerine en uygun olanı giymelisin. Kolay olursa gelişemezsin, zor olursa gelişemezsin.

  • Kadınların ve erkeklerin fizyolojik ve fiziksel özellikleri daha farklı olduğu için erkek sporcular her zaman daha hızlı yüzüyorlar.

  • “Yüzme yaşı” daha büyük olanlar, daha az antrenman yapsa da daha hızlı olabilirler.

  • Suya uygun postüre sahip olanlar her zaman daha avantajlıdır. (Fitness).

  • Yüzme aşırı yetenek isteyen bir spor dalı değildir. Çalışmak yeteneği yener.

Tavsiyelerim


  • Gelişimi hissedin,

  • Olumlu yanlara bakın,

  • Olumsuz yanları sakın göz ardı etmeyin, değiştirmeye çalışın.

  • Başladığınız yere göre, kendinizi değerlendirin.

  • Kendinizi sakın bir başkasıyla kıyaslamayın.

  • Bir düşüş içerisindeyseniz, plato’dan çıkmak için çalışın.






16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page