top of page
Yazarın fotoğrafıTaha Engin

SPORDA VE YÜZMEDE KAS KRAMPLARI


Kaslarımız kasılıp gevşeyerek hareket sağlar. Spor esnasında bazen aniden kasılır ve gevşeyemez. Bu duruma kas krampı diyoruz. Spor esnasında oluşan kas krampı’nın 4 ana nedeni olabilir.

  1. Kasın aşırı zorlanması

  2. Kasların yapılan harekete uygun olmaması

  3. Aşırı su ve mineral kaybı

  4. Herhangi bir sağlık problemi

Kramp Yaşanmaması İçin İlk Yapılması Gereken Nedir? Spora yeni başlayanlarda, antrenman esnasında, özellikle yüzme esnasında kramplarla oldukça fazla karşılaşıyoruz. Bu durumun akla gelen ilk nedeni kasın aşırı zorlanması veya vücudun yapılan harekete uygun olmamasıdır. Özellikle ayak tabanınızdaki kaslara veya dizinizin altında culf denen kas topluluğunda görülen kramplarda ilk düşünülmesi gereken bu nedendir. Bu durumu düzeltmek için önce sabretmeniz gerekir. Yaklaşık 8-10 antrenman sonrasında bu bölgelerdeki krampların oldukça seyrelmiş olması ya da tam anlamıyla geçmiş olması gerekir. Bunun nedeni, kaslarınızın antrenmanı yapabilecek kadar güçlenmiş olması ve vücudunuzun suya adapte olması ile ilişkilidir. İlk yüzme antrenmanlarınızda ayak parmaklarınızı ileri uzatma hareketi yaptığınız için size göre basit kaslarınıza göre aşırı zor bir hareket etmiş olursunuz, sonunda da kramp ile karşılabilirsiniz. İkinci bir neden de ayak bileğinizin ileri uzatma hareketi için yeteri elastikiyete sahip olmaması olabilir. Eğer kramplardan kurtulmakta sorun yaşıyorsanız veya vücudunuzu daha hızlı uyum sağlatmak istiyorsanız aşağıdaki egzersizleri yüzme antrenmanı olmayan günlerde mutlaka yapabilirsiniz.




Süreklilik Edinen Kramp Problemleri


Eğer uzun süredir, düzenli olarak çalışıyorsanız, kaslarınız yeteri kadar kuvvetli ve vücudunuz yaptığınız harekete uyumlu ise diğer faktörleri gözden geçirmeniz gerekir.


Öncelikle aşırı su ve mineral kaybına bağlı kramp sorunu yaşamanız için uzun süreli egzersizler yapıyor olmanız gerekir. Mesela 30 dakika üzeri, güneş altında, sıcakta yapılan yüzmeler sırasında da su ve mineral kaybına bağlı kramp sorunu yaşayabilirsiniz.


Tüm bu çabalarınıza rağmen kramp sorunu sürekli peşinizdeyse, günlük hayatınızda bile sorun yaratıyorsa, zaman kaybetmeden doktora görünmenizde fayda var. Çünkü bilinmeyen bir durum olduğu için bu işi antrenörün çözmesi artık imkansız hale gelmiştir.


Unutmayın, kramplar ani ve şiddetli kasılmalardır. O yüzden yorgunluğu 1-2 gün sürebilir. Yani kramp problemi yaşanan bir kas grubunda yorgunluk ve ağrılar 1-2 gün kadar sürebilir. Tetik nokta masajı, foam roller egzersizleri, antrenman başında yapılacak dinamik ısınma çalışmaları kaslarınızın elastikiyetini olumlu katkı bulunarak hem kas eklem hareketliliğinizi arttırır hem de kramp oluşması için gereken ortamı ortadan kaldırabilir.




Kramp Anında Ne Yapmalı?


Kas krampı yaşadığınızda ilk önce panik yapmayın, sakin olun. Kasın kasılma yönünün tersinde hareket ettirerek krampı açın ve dinlenin.


Bizim konumuz, antrenman ve işin biyomekanik kısmı ile alakalı olduğu için en çok kramp problemi yaşanan kas grupları ile alakalı yapılması gerekenleri sıraladık. Bu bölgeler dışında bir kramp sorunu yaşıyorsanız antrenörünüze veya doktorunuza görünmenizi tavsiye ederim.

14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page