"Açık Su" yüzme sporunun içindeki branşlardan birisidir. Havuzdaki yüzme yarışlarından farklı olarak, yüzücülerin kendisi dışında gelişen faktöre karşı da mücadele vermesi gerekmektedir. Bunlar; parkurun özellikleri, suyun ısısı ve yapısı, yüzülen parkurun coğrafi durumu, akıntı, rüzgar ve deniz canlıları olabilir.
Açık Su Yüzme, denizlerde, okyanuslarda, göllerde, kanallarda ve ırmaklarda yapılabilmektedir. Genellikle uzun mesafelerdeki parkurlarda yapılır. Her yarışın kendine özgü özellikleri olmaktadır. Bazı yarışmalar kıyıya yakın yerlere balonlar yardımı ile parkur belirlenirken bazı yarışmalarda ise başlagıç noktasından başka hedeflenmiş bir noktaya yüzülebilmektedir.
Hangi Teknikte Yüzülür?
Açık su yüzme'de belirli bir yüzme tekniğinde yüzmek gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ama en çok tercih edilen, 4 teknik arasından en hızlısı olan serbest yüzme tekniğidir.
Rota nasıl belirlenir?
Açık su yarışmalarında yüzülecek parkur yarışmadan önce hakemler tarafından detaylı bir biçimde sporculara anlatılır. Buna göre sporcular rüzgar ve akıntı gibi diğer faktörleri de göz önüne alarak kendine bir rota oluşturur.
Kerteriz almak
Açık su yüzmede en önemli nokta belki de nereye gittiğinin farkında olmaktır. Hedefe en kısa yoldan gitmek yerine yolu gereksiz uzatmak hatta parkurdan çıkmak mümkündür. O yüzden yüzerken sabit noktalardan kerteriz almak gerekir. Bu noktalar yüzerken seçilir, nefes alırken başın sudan çıktığı anda rahatça görülebilecek olması gerekir. Büyük ve ortamın baskın renginden farklı renkli yapıları seçmek mantıklı olur. Kerteriz noktalarının yerlerini hiç değiştirmemesi gerekir. Örneğin yüzerken her nefeste görülecek bir taş parçası, bir bina çatısı, bir gerilim hattı kulesi iyi noktalar olabilir.
Hava durumu
Hava durumu hesaba katılması gereken önemi bir etkendir. Harika gözüken bir hava durumu yarışma anında bambaşka olabilir. Yüzücülerin hayatını tehlikeye sokma ihtimali olan hava durumlarında hakem kararı ile yarışma iptal edilebilir veya ertelenebilir. Rüzgar ve akıntı gibi faktörler yüzücü tarafından gerek yarışmadan önce öğrenilmeli gerekse yarışma esnasında keşfedilmelidir. Bu faktörlerin dezavantaj oluşturan bir durumu olduğu gibi avantaj yarattığı da olabilir. Bu durum yüzücü tarafından keşfedilip ona göre yüzmelidir. Bu konuda tecrübe arttıkça başarı da artabilmektedir.
Suyun yapısı
Deniz suyu tuzlu, göl suyu tatlı olmaktadır. Karadeniz ve Marmara'da deniz tuzu oranı Ege ve Akdeniz'e göre daha düşüktür. Mevsimden mevsime su sıcaklığı da değişmektedir. Yüzülen parkurun her alanı aynı su sıcaklığında da olmayabilir. Bu yüzden suyun yapısı da yüzücü için bir etkendir.
Parkur durumları
Genel olarak iki çeşit parkurda yüzülüyor. Birincisinde bir noktadan başlayıp başka bir bitiş noktasına yüzülüyor. İkincisinde ise parkur belirli işaretlerle belirleniyor ve yüzücülerin bu alanda yüzmeleri isteniyor.
Açık su yüzme tarihi
Dünya'da modern anlamda açık su yüzme Lord Byron'un çanakkale boğazını yüzerek geçmesi ile başladığı kabul görmektedir. Aynı zamanda ünlü bir edebiyatçı olan Lord Byron, Osmanlı Devleti döneminde Yunanistan'ın bağımsızlığını kazanması için Osmanlı Devleti'ne karşı savaşmıştır.
Çeşitleri
Maraton Yüzme: olimpiyatlarda yüzülen ve 10km uzunluğunda yapılan açık su yüzme çeşididir.
Uzun mesafe yüzme: saatlerce, hatta günlerce sürebilen mesafelerde yüzülür. Manş denizini geçmek, cebelitarık boğazı gibi mesafeler yüzülerek geçilebiliyor.
Soğuk su yüzme maratonu: bu yarışmalar soğuk suda gerçekleştirilmektedir.
Triatlon: Triatlon sporunun ilk disiplini olan açık su yüzme, 750m, 1.5km, 1.9km, 3.8km olabiliyor.
Bunlar haricinde birçok mesafe de açık su yüzme yarışmaları yapılmaktadır.
Mayo ve wetsuit
Uluslararası yüzme federasyonu kurallarına göre uygun mayolar giyilir. Wetsuit kullanımı ise yarışmaların özelliklerine göre değişkenlik gösterir.
Ülkemizdeki Açık Su Yüzme Yarışmaları
Samsung Yüzme Yarışı İstanbul Boğazı: Kanlıca İskelesi'nden Kuruçeşme Parkına yüzülen bir rotada 1989 yılından bu yana yapılmaktadır. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin düzenlediği özel ve oldukça popüler bir yarışmadır. http://bogazici.olimpiyatkomitesi.org.tr/
Datça Kış Yüzme Maratonu: Datça'da Kış mevsiminde yapılan şu an için tek yarışmadır. 1.5 km ve 5 km uzunluğunda parkurları vardır. http://kisyuzmemaratonu.org
Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışı: Her yıl 30 Ağustos'ta Çanakkale Rotary Kulübu tarafından düzenlenen Eceabat'tan Çanakkale Merkezi'ne yüzülen Uluslararası bir yarışmadır. http://www.canakkalerotaryclub.org
Aquamasters Açık Su Yüzme Yarışı: Marmaris'te her sene iki defa düzenlenen keyifli bir yarışmadır. 1.5 km, 3 km ve 6km parkurları vardır. http://www.aquamasters.org
Ultimate Cunda: Ayvalık Cunda'da gerçekleşen yüzme dışında bisiklet ve koşu etapları da olan keyifli bir yarışmadır. http://www.ultimatecunda.com
Meis- Kaş Yüzme Yarışı: Yunanistan'ın Meis adasından Antalya Kaş'a yaklaşık 7 km mesafede yapılan zorlu bir yarışmadır. Kaş belediyesi tarafından her yıl Haziran ayı içerisinde düzenleniyor. http://www.kas.bel.tr
Alanya Açık Su Yüzme Yarışı: Eylül ayı içerisinde Alanya Kleopatra plajı'da yapılır ve 5 km mesafesindedir. http://alanyacup.com
Yarışmaları takip etmek Yarış Takvimi'ni da takip edebilirsiniz.
Comments